M-am gandit sa deviez oleaca de la subiectul blogului, dar prin acest post sper sa aduc o mica contributie societatii. La urma urmei, asta-i scopul blogului.

Recent am observat ca oamenii cred ca drogurile se decriminalizeaza in tarile dezvoltate pentru a satisface mofturile tinerilor amatori de senzatii (desi asta e in natura umana). Drogurile se decriminalizeaza ca sa se scoata din ecuatie jucatorul principal -grupurile infractionale, care fac o avere de pe urma vanzarii drogurilor pe piata neagra, la un pret umflat.

Olanda nu numai ca a decriminalizat marijuana, dar si controleaza vanzarea ei. Astfel, in loc ca oamenii sa dea bani dealerului, bani care nu vor fi impozitati niciodata, Olanda a preferat sa isi ia cota parte din ei. De asemenea, se controleaza mai usor vanzarea de marijuana catre minori -un coffe-shop nu isi risca licenta ca sa vanda unui minor, unui dealer nu ii pasa cui vinde. Odata cu decriminalizarea, au disparut dealerii, pentru ca oamenii nu mai aveau nevoie de ei sa-si procure drogul.

Dupa 12 ani de decriminalizare, Portugalia are cel mai scazut nivel de consumatori de droguri din Europa. Numarul de oameni infectati cu SIDA sau boli transmise prin impartitul acului cu mai multe persoane a scazut si mai drastic.

Cine profita daca drogurile sunt ilegale? Desigur, infractorii, care vor vinde drogul la un pret umflat, fara sa plateasca taxe la stat. Odata cu ei vin si infractiunile violente, caci nu poti da in judecata alt dealer pentru ca vinde pe zona ta, nu? Iar daca altcineva iti fura banii castigati din vanzarea drogurilor, nu poti merge sa declari asta la politie, nu?

Cel mai bun caz de razboi esuat impotriva drogurilor e Mexic. Cartelurile au ajuns sa castige asa de multi bani din vanzarea drogurilor in SUA, incat isi permit sa atace sedii ale politiei si sa omoare civili pentru a-i speria pe altii sa nu se bage in calea lor. Au fost executati zeci de ziaristi, spanzurati in public, agatati de poduri, politisti omorati impreuna cu familiile lor. De ce? Pentru bani. Omul face orice pentru bani. Decriminalizarea drogurilor e cea mai puternica lovitura pe care o poti da infractionalitatii. (nu vreau sa va arat filmulete cu oameni carora li se taie pe viu gatul cu un fierestrau ruginit, dar uitati-va la pozele pe care le afiseaza prima pagina din Google cand cauti mexican cartel killing->atentie, imaginile intorc stomacul pe dos). Cartelurile mexicane au ajuns sa aiba si propria retea de telefonie mobila, sa omoare bloggeri sau sa rapeasca oameni pe care sa-i puna sa lupte in arene asemanatoare cu cele romane, pentru distractie, pentru ca-si permit, pentru ca au ajuns asa de puternice incat nimeni nu mai sta in calea lor. (exemplul 1, exemplul 2, exemplul 3)

Veti zice : „Bine.. si ce treaba am eu cu Mexicul? Mexicul a ajuns in asa hal din cauza SUA, pentru ca acolo se fac miliardele de dolari din vanzarea drogurilor.” Daca in SUA era decriminalizata marijuana, ce cetatean american ar mai fi cumparat de la un colt de strada? Romania inca nu e in situatia asta, caci nivelul de trai e mai scazut, dar oricand, oricine dintre noi poate ajunge victima traficantilor de droguri, fie ca este la momentul neoportun, in locul nepotrivit cand doi se rafuiesc, fie ca este lovita cu masina pe trecerea de pietoni de un „ceafa lata”, care apoi scapa pentru ca a avut bani sa mute trecerea de pietoni cu 20m mai in spate.

Vreti o comparatie reala? Cine a avut de castigat in SUA de pe urma prohibitiei? Mafioti ca Al Capone, , Salvatore Maranzano, Joe Masseria, care au facut averi din asta. Cine castiga acuma in SUA de pe urma controlarii vanzarii alcoolului? Statul. Mai pot cumpara minori alcool? Da, dar foarte greu, daca nu chiar imposibil. Degeaba dai legi daca majoritatea populatiei nu le respecta, iar pe timpul prohibitiei erai prost daca nu puteai face rost de alcool.

Crede cineva ca drogurile sunt pure? Pana si patronul de la birtul satului, om cu frica de Dumnezeu, indoieste vodka cu apa, imaginati-va cat de mult ii pasa unui traficant cand indoieste drogul cu chimicale ieftine si nocive, ca sa scoata profit dublu.

Prin urmare, sunt trei avantaje majore pentru decriminalizarea drogurilor usoare (cele usoare la inceput, cu destula educatie, se pot decriminaliza toate):

1. Banii castigati de infractori se duc la stat sub forma de impozite, bani ce poti fi directionati spre campanii impotriva consumului de droguri si tratare a consumatorilor;

2. Se controleaza vanzarea drogurilor catre minori si se exclud cazurile in care drogurile sunt indoite cu chimicale nocive;

3. Contrar asteptarilor, consumul de droguri decriminalizate scade;

Exista sute de articole despre asta si zeci de fosti politisti care lupta acuma pentru decriminalizarea drogurilor, politisti ce au lucrat in brigazile anti-drog si vad ce greseala e acest „razboi impotriva drogurilor”, la un Google search distanta.

Sper ca v-am schimbat oleaca parerea cu privire la acest subiect si, desi pot zice ca am contribuit cat o picatura in ocean, sa nu uitam ca oceanul e facut din picaturi 😉

Vasilica