Inger cazut pentru ca vrut si el sa fie egal, dumnezeu care e perfect (dar totusi face ingeri imperfecti) si altruist (dar totusi nu vrea sa-si imparta puterea cu ingerii) l-a facut ghiavol urat. Satana, ofticos si el din fire, ca un copil de 12 ani, s-a gandit sa-i faca in ciuda lui dumnezeu chinuind oamenii si punandu-i sa faca numa rele. Desi dumnezeu sufera dupa oamenii chinuit de satana in iad, chiar el insusi ii trimite acolo pentru ca nu au facut cum zice el. Putem spune ca dumnezeu e oleaca masochist, pentru ca stia ca asa o sa se intample (el e atotstiutor) si totusi a creat ce putea fi evitat.

In concluzie, satana o vrut sa fie egal, dar dumnezeu l-a invatat ca toti in ceruri sunt egali, unii mai egali decat altii. Fiind cuprins de manie si nevoind sa-si imparta puterile, l-a exilat pe lucifer; asta, la randul sau, fiind creat cu mentalitatea unui copil de 12 ani, a decis sa se razbune pe oamenii creati de dumnezeu, pentru ca nu avea ocupatie si la vremea aia nu existau timbre ca sa te faci filaterist. Desi pentru satana cateva mii de ani sunt o nimica toata el tot chinuie oameni, stiind ca o face degeaba, caci ziua judecatii e aproape. Ca sa fac o comparatie, ii ca si cum ti-ai spala masina cand tuna afara – nu are nici un rost.

Asa ca de ce satana face astea stiind ca imediat vine ziua judecatii (si daca vine peste 10.000 de ani tot e rapid pentru el), dumnezeu de ce il lasa daca sufera cu adevarat si ii este mila de oameni, sau mai bine de ce l-a creat stiind ca asta o sa se intample? Pentru ca amandoi sunt niste personaje fictive cu trasaturile oamenilor de pe vremea cand au fost scrise, adica comportament de om prost de acum 2000 de ani. Daca s-ar scrie biblia acuma pun pariu ca nu as avea asa de multe ocazii sa demonstrez ca-i o carte care se incadreaza mai jos de categoria basme.

Vasilica