Sobolanii sunt niste creaturi neobisnuit de inteligente. De fapt, se si vede pe fata lor. Insa daca vreti si o dovada ceva mai obiectiva, ea este acum disponibila. Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca sobolanii inteleg relatiile cauzale si ca nu pot fi pacaliti de o simpla coincidenta a doua evenimente.

Multa vreme, oamenii de stiinta au crezut ca oamenii, si poate si cele mai avansate primate, sunt singurii care au capacitatea de a intelege cauzalitatea. Anthony Dickinson, un psiholog experimentalist de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a spus ca perspectiva ortodoxa este ca „rationamentele cauzale sunt specifice oamenilor si ca e posibil ca ele sa aiba legatura cu limbajul”. Conform acestei perspective, animalele nu sunt capabile sa faca decat asociatii intre evenimente, fara ca insa sa-si poata da seama daca o asemenea asociatie este necesara sau accidentala.

Intr-un experiment faimos, Pavlov a invatat niste caini sa asocieze mancarea cu sunetul unui clopotel. Cainii salivau de fiecare data cand auzeau clopotelul, indiferent daca li se dadea sau nu mancare. Acest lucru indica faptul ca ei interpretau gresit o coincidenta a doua evenimente, crezand ca asociatia lor este necesara.

In noul experiment, soarecii au fost si ei invatati sa asocieze un sunet cu mancarea. Insa apoi, in loc ca ei sa auda numai sunetul, li s-a permis sa-l si provoace. Cercetatorii au constatat ca, atunci cand soarecii produceau ei insisi sunetul, nu plecau sa caute mancarea. Prin urmare, este clar ca ei au inteles ca mancarea nu este in mod necesar corelata cu sunetul. Iar daca ei insisi cauzau sunetul, le era clar ca nu va aparea nici o mancare – pentru ca nu ei erau cauza din spatele distribuirii hranei.

„Atunci cand ploua, te astepti ca atat gradina ta cat si cea a vecinului sa fie ude”, a spus Michael Waldmann, un psiholog experimentalist de la Universitatea Göttingen din Germania, „insa daca-ti uzi singur gradina nu te astepti ca si gradina vecinului sa fie uda. Acesta este genul de rationament pe care-l folosesc si soarecii.”

„Abilitatea noastra de a rationa cauzal s-ar putea sa nu fie unica”, a spus Aaron Blaisdell, un neurolog care studiaza comportamentul, de la Universitatea California din Los Angeles. „Pur si simplu nu poti sa tragi o linie in jurul speciilor umane si sa spui ‘Ei rationeaza, celelalte animale nu o fac’.”

Dickinson spune ca aceste abilitati ale animalelor au scapat pana acum nedetectate pentru simplul motiv ca nici un cercetator „nu s-a gandit la un experiment atat de ingenios ca acesta” facut de Blaisdell si Waldmann.

Articol furat. Hihihihi

Vasilica